De impact van kilometerstand op de waarde van tweedehands Volkswagens

De impact van kilometerstand op de waarde van tweedehands Volkswagens

De kilometerstand is een van de belangrijkste factoren die de waarde en aantrekkelijkheid van tweedehands auto’s, waaronder Volkswagens, beïnvloedt. In deze blog onderzoeken we hoe de kilometerstand de prijs van een tweedehands Volkswagen beïnvloedt en waarom het zo’n cruciale overweging is voor zowel kopers als verkopers.

Kilometerstand en waardevermindering

Bij de aanschaf van een tweedehands auto, kijken kopers vaak eerst naar de kilometerstand. Hoe hoger de kilometerstand, hoe groter de slijtage en de kans op toekomstige reparaties en onderhoudskosten. Dit heeft een directe invloed op de waarde van de auto. Over het algemeen geldt:

 • Lage kilometerstand (tot 50.000 km): Auto’s met een lage kilometerstand zijn vaak in betere conditie en hebben minder slijtage, waardoor ze hoger geprijsd zijn. Deze auto’s zijn aantrekkelijk voor kopers omdat ze verwachten minder onderhoudskosten te hebben in de nabije toekomst.
 • Gemiddelde kilometerstand (50.000 – 150.000 km): Dit is de gebruikelijke range voor veel tweedehands auto’s. Deze voertuigen bieden vaak een goede balans tussen prijs en betrouwbaarheid, vooral als ze goed onderhouden zijn.
 • Hoge kilometerstand (150.000 km en hoger): Auto’s met een hoge kilometerstand zijn doorgaans goedkoper, maar kunnen hogere onderhouds- en reparatiekosten met zich meebrengen. Deze auto’s kunnen echter nog steeds aantrekkelijk zijn voor kopers die op zoek zijn naar een budgetvriendelijke optie.

Waarom is de kilometerstand belangrijk?

 1. Mechanische slijtage: Met meer kilometers op de teller neemt de slijtage aan mechanische onderdelen zoals de motor, transmissie, ophanging en remmen toe. Dit kan leiden tot hogere onderhouds- en reparatiekosten naarmate de auto ouder wordt.
 2. Onderhoudsgeschiedenis: Een hogere kilometerstand kan ook wijzen op een rijk onderhoudsverleden. Regelmatig onderhoud is cruciaal voor de levensduur van een auto. Een goed gedocumenteerde onderhoudsgeschiedenis kan de waarde van een auto met een hogere kilometerstand verhogen.
 3. Verzekeringskosten: Auto’s met een hoge kilometerstand kunnen soms hogere verzekeringspremies hebben vanwege het verhoogde risico op mechanische problemen en ongevallen.
 4. Restwaarde: De kilometerstand heeft een aanzienlijke invloed op de restwaarde van een auto. Lagere kilometerstanden resulteren meestal in een hogere restwaarde, wat gunstig is voor zowel huidige eigenaren als toekomstige verkopers.

Tips voor kopers van tweedehands Volkswagens

 1. Controleer de onderhoudsgeschiedenis: Zorg ervoor dat de auto regelmatig onderhoud heeft gehad, ongeacht de kilometerstand. Dit kan toekomstige problemen helpen voorkomen.
 2. Laat een technische inspectie uitvoeren: Een inspectie door een gekwalificeerde monteur kan helpen om potentiële problemen te identificeren die niet direct zichtbaar zijn.
 3. Vergelijk de prijzen: Gebruik online tools en marktplaatsen om de prijzen van vergelijkbare Volkswagen modellen met verschillende kilometerstanden te vergelijken.
 4. Overweeg de lange termijn: Denk na over hoe lang je van plan bent de auto te houden en hoeveel kilometers je zelf jaarlijks rijdt. Dit kan je helpen om een beter geïnformeerde keuze te maken over welke kilometerstand voor jou acceptabel is.

Conclusie

De kilometerstand speelt een cruciale rol in de waardebepaling van tweedehands Volkswagens. Terwijl een lage kilometerstand meestal resulteert in een hogere prijs, kunnen goed onderhouden auto’s met een hogere kilometerstand ook waarde bieden. Bij het kopen van een tweedehands VW is het belangrijk om verder te kijken dan alleen de kilometerstand en rekening te houden met de onderhoudsgeschiedenis en algemene conditie van de auto. Met de juiste zorg en aandacht kan een tweedehands Volkswagen, ongeacht de kilometerstand, nog vele jaren betrouwbare dienst bewijzen.