Ze passen in elk interieur: geitenhuiden. Leuk over de bank, als vloerkleed (knus voor de eventuele open haard bijvoorbeeld) of over je favoriete stoel. Het voegt meteen een warmere sfeer toe aan je huis. Lekker knus. En wil je echt helemaal iets moois in huis halen? Ga dan voor een echt geitenhuid. Elke huid is uniek, omdat ook elke geit uniek is. Maar is een huid van een geit in huis niet zielig? Hoe zit het met het onderhoud, aangezien het een natuurlijk product is? Je leest het in dit blogartikel.
Geitenhuiden zijn diervriendelijke restproducten
Dieren – en zo ook geiten – worden nooit omwille van hun vacht of de huid. Wel omwille van hun vlees. De huid blijft over en dat is zonde om weg te gooien. Als decoratie in huis krijgt het gelukkig toch een mooie functie.
De geitenhuiden worden ook altijd op een natuurlijke en milieuvriendelijke manier gedaan. Chemische middelen komen daarvoor niet op tafel. Looien is het conserveren van de huid. Op die manier houdt de huid al zijn natuurlijke eigenschappen. Het leer blijft dus soepel, het haar zijdezacht en ook behoudt het de natuurlijke kleur. Looien gebeurt veelal met machines, maar ook nog veel met de hand. Een arbeidsintensieve maar ambachtelijke klus. Al met al: 100% diervriendelijk.
Meerdere kleuren en soepel leer
Een geitenhuid herken je aan de meerdere kleuren die vloeiend in elkaar overlopen. De huiden voelen fijn glad aan en ook het leer valt – dankzij het looien – erg soepel. Over verharen hoef je je niet zorgen te maken, want dat doen ze niet. Dat maakt dat geitenhuiden erg onderhoudsvriendelijk zijn. Stofzuigen hoeft dus al een stuk minder. Wil je echt een grotere huid kopen? Kijk dan ook eens bij de koeienhuiden.
Hoe onderhoud je geitenhuid?
Net zoals met alles wat je gebruikt, moet je ook je geitenhuid regelmatig onderhoud. Niet alleen om de huid fris en schoon te houden, maar ook omdat je er op die manier langer plezier van hebt. Veel onderhoud vraagt de huid niet zozeer. Maar het is wel belangrijk om te weten als je straks de trotse bezitter van een echt geitenhuid bent.
- Regelmatig luchten door de huid buiten te leggen. Even op een tuinstoel of wasrekje bijvoorbeeld
- Stofzuigen kan, maar doe dat dan wel op de laagste zuigkracht. Stofzuig ook altijd met de haren mee
- Klop de huid regelmatig even uit. Ook buiten
- Oefen geen druk uit op de vel. Borstel en schrobben kun je dan ook beter laten
- Doe de huid niet in de wasmachine. Bovenstaande tips is voldoende.
Gemorst?
Een ongeluk zit natuurlijk altijd in een klein hoekje. Dat glas met frisdrank dat omgaat met ook een deel over de geitenhuid. Probeer het met een licht vochtige doek weer te reinigen. Is de vlek hardnekkig? Dan zou je nog een beetje groene zeep erbij kunnen gebruiken. Opgedroogd vuil kun je ook het beste verwijderen met een licht vochtige doek. De geitenhuid daarna niet droog föhnen, over de verwarming liggen of in de zon. Gewoon aan de lucht drogen.
Geitenhuid kopen?
Echt geitenhuiden kopen is wat veel mensen doen. Haal ook die warmte in huis en kies voor een geitenhuid in de eigen natuurlijke kleuren. Van bruin tot zwart met wit. Echt om verliefd op te worden!